We believe in
Collaboration, Future
and Innovation.

ETBİS

Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcıları (E-Ticaret Siteleri) Ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar için ETBİS’e Kayıt Zorunluluğu

Bu yazımızda GÜRCAN Partners kurucu ortağı Av. Bedrettin Gürcan Etbis Kaydı hakkında bilinmesi gerekenleri kaleme almıştır.

SON GÜN 01.01.2018

2017 Ağustos ayında yayınlanan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ ile aracı hizmet sağlayıcılar ile hizmet sağlayıcıların Elektronik Ticaret Bilgi Sistemine (ETBİS)  kayıt yaptırmaları zorunluluğu getirildi.

Bu yazımızca kısaca Etbis Kaydının kimler için zorunluğu olduğu ile nasıl yapılacağını anlatacağız.

Öncelikle ETBİS Kaydı Kimler İçin Zorunludur?

Etbis kaydı Aracı Hizmet sağlayıcılar ile hizmet sağlayıcılar için zorunlu tutulmuştur. Ayrıca yurt içinde yerleşik bulunup yurtiçinde ticaret faaliyetinde bulunmasa bile yurtdışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden hizmet verenler de bu kaydı yaptırmak zorundadırlar. Yani Amazon gibi aracı hizmet sağlayıcılar üzerinden dropshipping yapanlar da eğer yurtiçinde şirketleştilerse bu kaydı yaptırmalıdırlar.

Aracı hizmet sağlayıcılar başkalarına ait iktisadî ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişiler olarak tanımlanmaktadır. Kısaca özetlemek gerekirse Gitti Gidiyor gibi Pazar yeri platformları bu örneğe girmektedir.
Hizmet sağlayıcılar ise: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişileri karşılamaktadır. Yani kendi ticaret sitesi üzerinden ticaret satış yapan tüm kişilerin de bu sisteme kaydı zorunlu hale getirilmiştir.

İlgili tebliğ ETBİS kayıt zorunluluğu 28.11.17 tarihinde yapılan eklemeyle birlikte Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a da girmiştir. İlgili kanun 11/3. Maddesinde:

So far we have assisted over 400 companies.

‘’Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve diğer gerçek veya tüzel kişiler, elektronik ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesi amacıyla Bakanlık tarafından istenilen bilgileri Bakanlıkça oluşturulan sisteme bildirir.’’

olarak ETBİS kaydına atıf yapılmış, devam maddesi olan 12. Madde 3. Fıkrada da:

‘’11 inci maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı hareket eden gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri hakkında beş bin Türk lirasından yirmi bin Türk lirasına kadar, idari para cezası verilir.’’

şeklinde cezaları düzenlemiştir.

Özetle ETBİS Kaydını yaptırmayan yükümlü internet sitelerine 5 Bin TL ile 20 Bin TL arası idari para cezası kesilebilecektir.

Hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar, kayıt ve bildirim yükümlülüğü bulunan hususlarda meydana gelen değişiklikleri, değişiklik tarihinden itibaren otuz gün içinde bildirmek zorundadır.

Eğer yurtdışına satış yapıyorsanız ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmini de sistem üzerinden her yıl mart ayının sonuna kadar yerine getirmek zorundasınız.

1 Ocak 2018 ‘den itibaren hizmet sağlayıcılar dışında kalan kayıtlılar ayrıca Bakanlık tarafından talep edilen bilgileri aylık olarak yine aynı platform üzerinden bildirmekle yükümlü olacaklar. İlgili madde:

‘’Ödeme ve elektronik para kuruluşları, bankalar, Bankalar arası Kart Merkezi Anonim Şirketi, kargo ve lojistik işletmecileri, elektronik ticaret altyapı sağlayıcıları ve aracı hizmet sağlayıcılar internet üzerinden yapılan sözleşme ve verilen siparişlere ilişkin Bakanlıkça detayları belirlenen ve anonim hale getirilmiş istatistiki bilgileri aylık dönemler halinde bildirir. Bir aya ait bilgiler, takip eden ayın son günü saat 24:00’e kadar iletilir.’’

ETBİS sistemine girdikten 30 gün içerisinde gerekli bilgileri tamamlamanız gerekmekte. Zira sistemde birçok detay bulunmakta.

Şimdi ETBİS Kaydının Nasıl Yapılacağına Geçelim

1- Elektronik Ticaret Bilgi Platformu üzerinden ETBİS’e giriş yapılır. Sayfa sizi burada E-Devlet’e yönlendirecek. Buradan sonra sitenizin kağıt üzerinde sahibi olan şirkete ait yetkililerin E-Devlet hesabı ile devam edebilirsiniz. Yani o şirkette bir ortaklığınız yoksa ETBİS Kaydını yapamazsınız.

2- E-devlet üzerinden giriş yapınca karşınız bir platform çıkmakta. Bu platformdan otomatik olarak hissedarı olduğunuz şirket gözükmekte. Bu şirkete istediğiniz siteyi kaydedebilirsiniz.

3- Site kaydını tamamlayınca asıl sıkıntılı noktaya geliniyor. Bakanlık birçok ayrıntı talep etmekte. Bunlar arasında kanımca özellikle hizmet sağlayıcılar en çok sıkıntıya sokacak zorunluluk KEP (Kayıtlı elektronik posta) olacak muhtemelen. Kaydı başarı ile tamamlamak için KEP adresinizi girmeniz gerekmekte. Sermaye şirketlerinde (LTD.- AŞ. Vd.) KEP zorunluluğu bulunmakta. Şahıs işletmelerinde ise böyle bir zorunluluk yok. KEP adresinizi bu adresten alabilirsiniz.

Bakanlık KEP’i yaygınlaştırmak için ETBİS’i bir fırsat gibi kullanmış. Bu aşamada henüz problemler var. Mesela İşletmenizin çalıştığı elektronik altyapı sağlayıcı kuruluşunu göremiyorsanız Bakanlık çağrı merkezi olan 444 8 482 üzerinden iletişime geçmeniz gerekmekte. Burada takıldığınız konularda burayı arayabilirsiniz.

Gerekli yerleri tamamladıktan sonra Kaydet tuşuna basmanız yeterli. Sonrasında yeşil bir onay yazısı göreceksiniz.

Girdiğiniz bilgilerde herhangi bir değişiklik olması halinde 30 gün içerisinde etbis kaydı nızı sistemden de güncellemeniz gerekmekte. Bu sisteme her zaman E-Devlet üzerinden erişebilmektesiniz.

Son Olarak:

Mevcut işletmelerin ETBİS kayıtlarını 1 Ocak 2017 tarihine kadar tamamlamaları gerekmekte. Bu tarihten sonra açılacak sitelerin ise faaliyete başlamadan önce ETBİS kaydını tamamlamaları gerekmekte.

Sonuç: Toplam ticaret hacmi düşünüldüğünde ülkemizin halen e-ticaret alanında geri olduğunu söyleyebiliriz. Devletin girişimleri süreçleri basitleştirerek desteklemesi gerekirken bu tarz ekstra yükümlülükler yüklemesi ve bunu da yeterli çalışma olmadan yürürlüğü koymasını olumlu bulmuyorum. Zira ağır cezalar girişimlerin daha büyüyemeden kapanmasına sebep olabilir. Sistemin zamanla gelişeceğini umuyorum.

Elektroni̇k Ti̇carette Hi̇zmet Sağlayicilar (E-ti̇caret Si̇teleri̇) Ve Araci Hi̇zmet Sağlayicilar (Pazar Yerleri̇) İçi̇n Etbi̇s’e Kayit Zorunluluğu