We believe in
Collaboration, Future
and Innovation.

Ticaret Bakanlığı'nca Sağlanan Yurt Dışı Teşvikleri

Ticaret Bakanlığı’nca Sağlanan Yurt Dışı Teşvikleri

Yurt dışında şirketleşmek isteyen, var olan şirketine yurt dışında şube açmak isteyen, markasını bir dünya markası haline getirmek isteyen kişilere Ticaret Bakanlığı büyük oranda ve çok çeşitli konularda destek sağlamaktadır. Gürcan Partners olarak Yazımızda bu yurt dışı teşvikleri ve şartlarından bahsedeceğiz.

Yurt Dışı Teşvikleri

Seyahat Desteği

Ticaret Bakanlığı iş seyahatlerinin %70’ini karşılamaktadır. Seyahat başına iki çalışan için 5,000 USD ve 10 seyahate kadar destek sağlanmaktadır. Son üç ay içinde yapılan seyahatler için de destek alınabilmektedir. Bu destekten yararlanmak için iş seyahatinizin konusunun yalnızca ihracat odaklı olması, seyahatin en az iki gün sürmesi ve şirketinizin adi şirket formunda olmaması gerekmektedir.

So far we have assisted over 400 companies.

Fuar Harcamaları Desteği

En çok kullanılan destek türü olan fuar harcamaları desteği, yurt dışında düzenlenen fuarlara katılıp şirketinin ismini duyurmak isteyen girişimciler için oldukça caziptir. Her fuar için bakanlıkça belirlenen, içinde ulaşım ve nakliye ücretinin de dahil olduğu metrekare hesabıyla belirlenen tutar geri alınabilmektedir. Bu destekten yararlanmak için gereken tek şart adi şirket formunda olmamaktır. Fuarlar milli katılım fuarı ve bireysel katılım fuarı olmak üzere ikiye ayrılır.

Milli katılım fuarları listesi için tıklayınız. 

Bireysel katılım fuarları listesi için tıklayınız.

Sektörel Ticaret Heyeti

Yurt dışındaki şirketlerle ilişki kurmak adında sektörel ticaret heyetine katılırsanız, şirketinizden heyete katılan iki kişinin masraflarının %50’sihedef ve öncelikli ülkelere giden heyetlere katılmanız durumunda ise %60’ı bakanlıkça karşılanır. Bu destekten yararlanmak için adi şirket formunda olmamak gerekmektedir.

Yeşil Pasaport Desteği

İhracat yapılan son üç yılda yılda ortalama 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firmaların beş çalışana kadar yeşil pasaport verilebilmektedir. Yeşil pasaport iki yıllık süre için verilir ve süre dolduğunda yeniden başvurabilirsiniz. Yeşil pasaport sayesinde bir çok ülkeye vizesiz giriş imkanınız olup, iş seyahatlerinizi çok daha kolay yapabilirsiniz.

Ofis, Mağaza, Depo Desteği

Bu destek sayesinde herhangi bir ülkede açtığınız mağaza, ofis, depo, showroom ve benzelerinin kira giderlerinin büyük çoğunluğu bakanlıkça karşılanır. En fazla 25 birim için, her ülke için 4 yıllık destek alabilirsiniz. Biriminizi hedef veya öncelikli ülkelerde açmanız durumunda üretici firmalar için %60, ticari firmalar için %50’lık bir destek sağlanır.

Açtığınız birimin içerisinde bulunan ürünler Türkiye’de üretiliyorsa bu destekten faydalanabilirsiniz.

Yurt Dışında Şirket Satın Alma Desteği

Bu destek sayesinde şirket satın alırken alacağınız hukuki ve finansal danışmanlık hizmet ücretlerinin%60’ı, yıllık 200 bin dolara kadar karşılanır. İleri teknolojiye sahip bir şirket olmanız durumunda bu oran %75’e çıkar.

Aynı zamanda yurt dışından şirket satın almak için kullanacağınız kredinin faizi de desteklenmektedir.

Reklam Desteği

Yıllık tanıtım harcamalarınızın %60’ı 250 bin dolara kadar desteklenir. Ekonomi bakanlığınca kira desteği alan bir biriminiz varsa %60 oranında desteğe ilaveten biriminizin bulunduğu ülke için 150 bin, biriminizin bulunmadığı ülkelerin toplamı için de yine 150 bin dolarlık desteğe sahip olabilirsiniz.

Tanıtımınızı hedef veya öncelikli ülkelerden birinde yapmanız durumunda ya da şirket merkezinizin:

  1. 4.,
  2. 5.,
  3. veya 6. teşvik bölgelerindeyse

destek oranı %70’e, hem şirketinizin merkezi 4., 5., veya 6. teşvik bölgelerinde olup hem de tanıtımınızı hedef veya öncelikli ülkelerden birinde yapmanız durumda ise destek oranı %80’e çıkar.

Marka Tescil Desteği

Yurt dışı teşvikleri arasında pazarlama/reklam desteği yeni pazarlara açılmanızda en büyük desteklerden biridir.

Türkiye’de sahip olduğunuz tescilli markanın yurt dışına da tescil edilmesi için marka tescil desteğinden yararlanabilirsiniz. Bu desteğe göre, markanızı tescil ettirmek üzere yaptığınız her harcama için %50 (yıllık 50 bin dolara kadar), markanızı hedef veya öncelikli ülkelerden ya da 4., 5., veya 6. teşvik bölgelerinin birinde tescil ettirmeniz durumunda %60, hem firmanın merkezi 4., 5. ve 6. teşvik bölgesindeyse hem de hedef veya öncelikli ülkelerde markanızı tescil ettiriyorsanız %70 oranında desteğe sahip olabilirsiniz.

Marka programı kapsamında aşağıdaki faaliyetlerin her biri için 4 yıl süresince %50 oranında desteğe sahip olabilirsiniz:

  1. Tanıtım/ Reklam/ Pazarlama / Halkla İlişkiler: Yıllık en fazla 300.000 $’dır.
  2. Yurt dışı Birim Yer Araştırması, Kira: Yıllık en fazla 600.000 $’dır.
  3. Mağaza Dekorasyon Giderleri: Yıllık en fazla 300.000 $’dır.
  4. Showroom / Reyon / Gondol / Raf / Satış Alanları: Yıllık en fazla 200.000 $’dır.
  5. Moda, Endüstriyel Ürün Tasarımcısı, Aşçı/Şef Brüt Maaşları: Aynı anda azami 3 kişi için, yıllık en fazla 200.000 $’dır.
  6. Marka Tescili ve Koruması, Patent, Faydalı Model ve Endüstriyel Tasarım Tescili: Yıllık en fazla 50.000 $’dır.
  7. Kalite, Hijyen, Çevre Belgeleri ve İşaretler: Yıllık en fazla 50.000 $’dır.
  8. Franchising Kapsamında Dekorasyon: Yıllık en fazla 10 mağaza, mağaza başına en fazla 50.000 $’dır.
  9. Franchising Kapsamında Kira: Mağaza başına en fazla 2 yıl, mağaza başına en fazla 50.000 $’dır.
  10. Danışmanlık-Yazılım Lisans: Yıllık en fazla 500.000 $’dır.

Turquality Destekleri

Turquality Programı Kapsamında, Madrid Protokolü’ne taraf olan ülkelerden (Madrid protokolüne taraf olan ülkeler için tıklayınız) birinde tescilli markanız ile faaliyetlerde bulunmak istiyorsanız, aşağıdaki faaliyetlerin her biri için üst limit olmaksızın %50 oranında ve 5 yıl süresince desteklerden yararlanabilirsiniz. Firmaların performanslarına bağlı olarak ilave 5 yıl süreyle destek süresi 10 yıla kadar artırılabilmektedir.

Bu faaliyetler:

  • Yurt dışında açacağınız ofis/mağaza/depo ve showroomların kira ve kurulum/dekorasyon harcamaları
  • Tanıtım harcamaları
  • Yurt dışı fuar harcamaları
  • Marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescili harcamaları
  • Danışmanlık harcamaları
  • Tasarım ve ürün geliştirme konularında istihdam edeceğiniz moda/endüstriyel ürün
  • Tasarımcı ve mühendis harcamaları
  • Pazar araştırması çalışması ve raporlarına ilişkin harcamaları
  • Yurt dışı pazarlara girişte zorunlu olan veya avantaj sağlayan kalite,
  • Çevre belgeleri/sertifikaları, insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretler,
  • Ruhsatlandırma, test, klinik test harcamalarıdır.